Enkel brace

Blessurepreventie na een inversie trauma: de voordelen van het dragen van een brace

Een inversietrauma is een van de vaakst voorkomende blessures bij sporters. De blessure waarbij de enkel naar de buitenkant kantelt komt vaak voor bij bijvoorbeeld basketballers, volleyballers en voetballers. In de volksmond wordt deze manier van geblesseerd reken ook wel door je enkel gaan genoemd

Bij een inversie trauma kunnen de ligamenten aan de buitenkant van de enkel oprekken of beschadigd raken. Dit kan weer leiden tot pijn, zwelling en een verminderde bewegelijkheid in de enkel met alle gevolgen van dien. Een van de belangrijkste gevolgen van een inversie trauma is het ontstaan van instabiliteit in het enkelgewicht. Dit kan op zijn beurt ervoor zorgen dat een inversie trauma een sneller terugkomende blessure gaat worden. Het dragen van een brace verminderd de kans op herhaling van het trauma en biedt de enkel de ondersteuning die het nodig heeft.

Niet alleen voor de stabiliteit biedt een brace hulp, maar ook bij het herstel proces helpt een brace. De druk die de brace uitvoert op de enkel zorg voor een compressie die bijdraagt aan het sneller afvoeren van vocht. Door het verminderen van de zwelling zal de sporter sneller een grotere range of motion krijg en zal de pijn afnemen naarmate de zwelling minder wordt. De sporter zal door het afnemen van de zwelling dus weer sneller zijn sport kunnen beoefenen.

Niet alleen bij het acute herstel is een brace van grote meerwaarde, ook tijdens de revalidatie helpt de brace bij het opbouwen van kracht en stabiliteit in de enkel. De brace houdt de enkel in de juiste houding en helpt bij de stabiliteit waardoor de sporter op een goede manier kan revalideren en zijn trainingen kan hervatten. Hierdoor zal de sporter sneller hersteld zijn van zijn blessure en deel kunnen nemen aan trainingen en wedstrijden.

Een brace is niet alleen van toegevoegde waarde na een blessure, maar helpt ook bij het voorkomen van nieuwe blessures. Een brace kan dus als preventieve maatregel gebruikt worden. Bij sporten waarbij veel draaien en wendingen voorkomen, is het dragen van een brace een goede manier om de enkel te beschermen en het risico op blessures te verminderen. Dit kan vooral belangrijk zijn voor sporters die gevoelig zijn voor enkelblessures.

Er zijn veel verschillende soorten enkelbraces verkrijgbaar. Van lichte elastieken braces tot braces met ingebouwde harde platen om verzwikken helemaal tegen te gaan. De brace die gekozen wordt hangt af van de ernst van de klacht en de mate waarin bescherming van de enkel nodig is. Een gangbare brace voor sporters is een elastieken sok met 2 acht-vormige banden rond de brace. Deze braces bieden stevigheid en ondersteuning in de nodige richting, maar beperken de kans op verzwikking.

Echter is het belangrijk om niet te vergeten dan een brace geen wondermiddel is. Een brace is slechts een hulpmiddel die bijdraagt aan het beschermen van de enkel. Er zijn nog veel meer factoren die van belang zijn bij het herstellen en sterk houden van de enkel. Zo is het belangrijk om spieren soepel en ontspannen te houden door regelmatig te rekken en eventueel gebruik te maken van een foam roller. Is het belangrijk om de spierkracht op order te houden en om te sporten met de juiste techniek. Een combinatie van deze factoren zal zorgen voor een snel herstel. Zal de kans op nieuw blessures verkleinen, maar niet voorkomen. Een ongeluk zit per slot van rekening in een klein hoekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *