Hielspoor blog afbeelding

Hielspoor; wanneer je fundering de geest geeft

Hielspoor is een aandoening waarbij een botachtige uitloper ontstaat aan de onderkant van de hiel, wat kan leiden tot ernstige pijn en mobiliteitsproblemen. Fysiotherapeuten spelen een belangrijke rol bij de behandeling van hielspoor en kunnen verschillende behandelmethoden gebruiken, waaronder het gebruik van Strassburg sokken.

Oorzaken van hielspoor

Hielspoor wordt meestal veroorzaakt door langdurige overbelasting van de voet, wat kan leiden tot schade aan de fascia plantaris, het bindweefsel aan de onderkant van de voet. Andere factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van hielspoor zijn onder meer:

 

  • Platte voeten of hoge bogen
  • Overgewicht
  • Verkeerde schoenen of schoenen die niet goed passen
  • Onjuiste lichaamshouding of looppatroon
  • Leeftijd (ouderen hebben meer kans op het ontwikkelen van hielspoor)

Behandelmethoden voor hielspoor

Fysiotherapeuten kunnen verschillende behandelmethoden gebruiken om de pijn van hielspoor te verlichten en de mobiliteit van de voet te verbeteren. Enkele veelgebruikte behandelmethoden zijn:

  1. Mobilisatie

Mobilisatie is een techniek waarbij de fysiotherapeut de gewrichten rondom de voet voorzichtig beweegt om de mobiliteit te verbeteren en de pijn te verminderen. Mobilisatie kan ook helpen om de bloedstroom naar het getroffen gebied te verbeteren, wat kan bijdragen aan het herstelproces.

  1. Oefeningen

Oefeningen gericht op het versterken van de spieren rondom de hiel en het verbeteren van de flexibiliteit van de fascia plantaris kunnen effectief zijn bij het verminderen van de pijn van hielspoor. Een fysiotherapeut kan u adviseren over de juiste oefeningen voor uw specifieke situatie.

  1. Taping

Taping is een techniek waarbij de fysiotherapeut tape aanbrengt op de voet om de druk op het getroffen gebied te verminderen en de pijn te verlichten. Deze behandeling kan ook helpen om de bloedtoevoer naar het getroffen gebied te verbeteren, wat kan bijdragen aan het herstelproces.

  1. Schoenadvies

Het dragen van de juiste schoenen kan een verschil maken bij het verminderen van de pijn van hielspoor. Een fysiotherapeut kan u adviseren over de juiste schoenen om te dragen en kan ook helpen bij het aanpassen van uw schoenen voor een betere pasvorm.

  1. Strassburg sokken

Strassburg sokken zijn een type nachtspalk die de fascia plantaris en de kuitspieren op een gestrekte positie houden terwijl u slaapt. Dit kan helpen om de spanning op de fascia plantaris te verminderen en de pijn te verminderen. De sokken kunnen ook helpen om de flexibiliteit van de fascia plantaris te verbeteren, wat kan bijdragen aan het herstelproces. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het dragen van Strassburg sokken geen vervanging is voor andere behandelmethoden en dat u uw fysiotherapeut moet raadplegen voordat u ze gaat gebruiken.

Hoe fysiotherapie kan helpen bij hielspoor

Als u last heeft van hielspoor, kan fysiotherapie u helpen om de pijn te verminderen en de mobiliteit van uw voet te verbeteren. Door een combinatie van behandelingen, oefeningen en taping, kan een fysiotherapeut u helpen om de spanning op de fascia plantaris te verminderen. Daarnaast kan een fysiotherapeut u adviseren over de juiste schoenen om te dragen.

Als u zich afvraagt of Strassburg sokken geschikt zijn voor u, kan uw fysiotherapeut u adviseren over het gebruik ervan en hoe u ze effectief kunt integreren in uw behandeling. Het is echter belangrijk om te onthouden dat hielspoor een complexe aandoening is en dat de behandeling moet worden afgestemd op uw individuele behoeften en situatie. Het is daarom belangrijk om een ​​professionele fysiotherapeut te raadplegen om ervoor te zorgen dat u de juiste behandeling krijgt.

Conclusie

Hielspoor kan een pijnlijke en beperkende aandoening zijn, maar met de juiste behandeling en begeleiding van een fysiotherapeut kunt u de pijn verminderen en uw mobiliteit herstellen. Verschillende behandelmethoden, zoals mobilisatie, oefeningen en taping, kunnen effectief zijn bij het verminderen van de pijn en het bevorderen van het herstel. Bovendien kunnen Strassburg sokken, als aanvulling op andere behandelmethoden, helpen om de spanning op de fascia plantaris te verminderen en de flexibiliteit te verbeteren. Raadpleeg echter altijd een professionele fysiotherapeut voordat u een nieuwe behandeling probeert om ervoor te zorgen dat u de juiste zorg krijgt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5% korting op je volgende
bestelling!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct je kortingscode!

Het inschrijven is niet gelukt! Probeer het nogmaals
Je inschrijving is gelukt!

Geen zorgen, wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij. We zullen dan ook nooit je gegevens door verkopen aan derden. Lees hier ons privacybeleid.