Luxatie

Meer informatie over een luxatie

Een luxatie of ontwrichting is als de gewrichtsvlakken te ver van elkaar verwijderd zijn als gevolg van een val of een verkeerde beweging. Eigenlijk is het uit de kom schieten van het gewricht. Het kapsel, wat versterkt is met banden scheurt op deze manier. Vaak schiet het gewricht vanzelf weer op zijn plek, soms moet het gewricht weer terug gezet worden. Dit gaat altijd met veel pijn gepaard. Na een luxatie is het belangrijk het gewricht te immobiliseren en het kapsel te laten te herstellen.

Elleboog

Een luxatie of een subluxatie van de elleboog is het uit de kom of bijna uit de kom schieten van de elleboog. Dit kan eigenlijk alleen gebeuren door fors geweld. Vaak bij een val met gestrekte arm. Hierdoor kunnen het kapsel en de banden scheuren en de elleboog doen ontwrichten. De elleboog voelt dan los/instabiel aan, met soms een pijnlijke klik.

Klik HIER voor de beste braces bij luxatie elleboog.

Knie

Bij een luxatie of een knie uit de kom is het vaak de knieschijf die uit de kom is geschoten. De knieschijf is het losliggende botstuk aan de voorzijde van de knie, wat in het gootje van het bovenbeen behoort te glijden. Door een trauma kunnen het kapsel en de banden rondom de knieschijf scheuren waardoor er een patella luxatie ontstaat. Voor een goed herstel is het belangrijk de knieschijf te immobiliseren.


Klik HIER voor de beste braces bij luxatie knie.

Schouder

De schouder wordt gevormd door de bovenarm en de kom van het schouderblad, ook wel schouderdak. Ook is er een tweede gewricht, namelijk het AC-gewricht wat wordt gevormd door bovenste deel van het schouderblad en het sleutelbeen. Rond deze gewrichten zitten spieren, pezen en het kapsel. Bij een (sub)luxatie schiet de schouder gedeeltelijk of helemaal uit de kom en wordt het kapsel opgerekt of gescheurd. Ook bij een ac luxatie wordt het kapsel beschadigt. Je krijgt dan vaak een pianotoetsfenomeen. Hierbij staat het sleutelbeen omhoog en kan je indrukken als een pianotoets. De schouder uit de kom gebeurd bijna altijd alleen maar na een trauma. Er is dan hevige pijn en kan de arm nauwelijks bewegen.

Klik HIER voor de beste braces bij luxatie schouder.

Vinger

Door een val of een ongeluk kan een vinger volledig of gedeeltelijk uit de kom schieten. Alle vingers bestaan uit 2 gewrichten en dus 3 botjes. Het is vaak de eerste, gerekend vanaf de hand, die uit de kom schiet. Het gebeurd vaak door een val of tijdens het sporten. Om het gewricht weer goed te laten herstellen is immobiliseren belangrijk.

Klik HIER voor de beste braces bij luxatie vinger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5% korting op je volgende
bestelling!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct je kortingscode!

Het inschrijven is niet gelukt! Probeer het nogmaals
Je inschrijving is gelukt!

Geen zorgen, wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij. We zullen dan ook nooit je gegevens door verkopen aan derden. Lees hier ons privacybeleid.