Artrose

Meer informatie over Artrose

Artrose is het slijten van het kraakbeen in een gewricht. Om ervoor te zorgen dat een gewricht soepel beweegt, zijn de uiteinden van bot voorzien van een laagje kraakbeen. Bij artrose neemt de kwaliteit van het kraakbeen af als gevolg van slijtage, veroudering, maar ook na een trauma of ontsteking. Het kraakbeen wordt dun en soms verdwijnt het zelfs helemaal. Hierdoor kan het zijn dat bot op bot komt en dit veroorzaakt veel pijn. Daarnaast kunnen er extra botranden ontstaan, osteofyten genaamd.

Duimbasisartrose

Duimbasisartrose of duimbasisslijtage is een aandoening waarbij er sprake is van artrose (slijtage) van het eerste carpometacarpale (CMC-1) gewricht. Om die reden wordt het ook wel CMC-1-artrose genoemd. Dit gewricht bevindt zich aan de basis van de duim, ter hoogte van de duimmuis. Duimbasisartrose is een veel voorkomende oorzaak van pijn en functieverlies van de hand en kan een sterke vermindering van de kwaliteit van leven hebben door beperkingen in dagelijkse activiteiten. De oorzaak is hoogstwaarschijnlijk een toenemende slapte van de ligamenten (gewrichtsbandjes) rondom het duimbasisgewricht, waardoor het gewricht langzaam uit de kom gaat staan. Dit leidt op den duur tot kraakbeenschade. De klachten zijn vaak pijn, stijfheid en verminderde beweeglijkheid. Deze klachten uiten zich dan vaak bij de sleutel omdraaien of het uitwringen van een doekje.


Klik HIER voor de beste braces bij Duimbasisartrose.

Enkelartrose

 

Artrose in de enkel heeft verschillende oorzaken. Zo komt het voor bij mensen die regelmatig hun enkels verzwikken, ook een verkeerde stand van de enkel kan artrose geven en je ziet het vaak dat als de enkel gebroken is geweest.
Het geeft veel pijn en dagelijks beperkingen in het dagelijks leven met lopen. Zeker wanneer er knobbels (osteofyten) uitgroeien, neemt de pijn nog meer toe.
Opereren is dan een optie, maar voor die tijd is een brace het beste alternatief.


Klik HIER voor de beste braces bij enkelartrose.

Knieartrose

 

Knieartrose heeft meerdere oorzaken. Het kan ontstaan afwijkende stand, een eerdere operatie of ongeval, maar ook overgewicht en leeftijd kunnen een rol spelen. Je ziet ook vaak dat het in de familie voorkomt.
De knie voelt bij artrose stijf aan, met name na een tijdje zitten. De knie kan dik en warm zijn, maar vooral pijnlijk.
Bij knieartrose is opereren een mogelijkheid, maar om die te voorkomen of uit te stellen is een brace een hele goed oplossing.


Klik HIER voor de beste braces bij knieartrose.

Polsartrose

 

Polsartrose kan op meerdere manieren veroorzaakt worden. Naast leeftijd, speelt een ongeval of een breuk uit het verleden een rol spelen. Ook jarenlang overbelasten met bijvoorbeeld werk of sport kan een oorzaak van polsartrose zijn.
De klachten zijn dan vaak (start)pijn, stijfheid en zwelling. Dit kan veel problemen geven in het dagelijks leven. Er zijn weinig mogelijkheden om deze klachten tegemoet te komen, maar een polsbrace is de beste oplossing.


Klik HIER voor de beste braces bij polsartrose.

Rugartrose

 

Rugartrose ontstaat wanneer de tussenwervelschijf, een soort stootkussen, minder dik wordt. Dit komt voor op oudere leeftijd, bij fysiek zwaar werk of sport, overgewicht, maar ook bij een beenlengteverschil. Hierdoor ontstaat stijfheid en pijn na lang zitten of bij het opstaan. Ook komt het voor dat het wervelkanaal nauwer wordt en er een zenuw in de knel komt. Dit geeft vaak uitstraling naar de bil, maar ook soms naar de rest van het been, zelfs tot in de voet.
Een rugbrace is in deze situatie een uitkomst. Deze ondersteunt de onderrug optimaal in het dagelijks leven.


Klik HIERvoor de beste braces bij rug artrose.

Overige gewrichten

Artrose komt ook voor in andere regio’s van het lichaam. Zoals bijvoorbeeld:

  • Elleboog
  • Nek
  • Schouder
  • Sleutelbeen
  • Teen

Voor meer informatie omtrent deze gewrichten met artrose kijk in onze KLACHTENWIJZER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *