Verrekking

Meer informatie over een verrekking

Een verrekking is het zover oprekken van de weefsels in de spier dat deze bijna scheuren. Als een spier met kracht wordt samengetrokken en er is een kracht in tegenovergestelde richting, kan de spier worden verrekt. Dit gebeurt als de tegenkracht groter is, waardoor de spier soms helemaal kan scheuren. Spierverrekkingen kunnen vrij onschuldig zijn zodat de spier enkele dagen gevoelig is, of ernstiger van aard zijn. Je hebt spierblessures in 3 gradaties. De eerste graad is een verrekking, de derde gaard een scheur van de spier. Lichte spierverrekkingen mogen niet worden genegeerd omdat deze kunnen uitmonden in ernstige spierblessures. Een spierverrekking komt het meest voor in de hamstring, quadriceps of spieren in de lies.

Bovenbeen

In het bovenbeen kan een verrekking ontstaan in de hamstring en quadriceps. Het ontstaat meestal bij explosieve bewegingen en dan met name op het sportveld. Oorzaken kunnen zijn, slechte warming up, overbelasting, slechte trainingsopbouw, verkorte of verzwakte spieren. Aanspannen en rekken van de spier is pijnlijk en er kan zwelling zijn. Bij te snelle sporthervatting kan het zijn dat de blessure weer terugkomt en verergert.


Klik hier voor de beste producten bij verrekking bovenbeen.

Onderbeen

In het onderbeen is het de kuit die verrekt kan worden. Ook deze spier raakt vaak geblesseerd door explosieve bewegingen. Ook bij de kuit komt het vaak door slechte warming up, overbelasting, slechte trainingsopbouw, verkorte of verzwakte spieren. Pijn en zwelling is dan vaak aanwezig en is er pijn bij het afwikkelen. Bij te snelle sporthervatting kan de spier zelfs scheuren.

 

Klik HIER voor meer informatie over een verrekking in de kuit

Lies

Bij een verrekking van de lies, zijn het de spieren aan de binnenzijde van het bovenbeen die vaak door een verkeerde beweging teveel op rek zijn gekomen. Deze spieren in de lies lopen vanaf het schaambeen naar de binnenzijde van de knie. De verrekking zit vaak in de overgang van de pees naar de spier of in het verloop van de spier. Het herstel duurt vaak lang.


Klik HIER voor de beste producten bij verrekking lies.

Enkelband

Rondom het enkelgewricht bevinden zich de enkelbanden. Deze zijn er voor de stabiliteit van de enkel. Bij enkelbandletsel kan er sprake zijn van een verrekte of gescheurde enkelband na een verzwikking. Enkelbanden verrekken kan voorkomen aan de binnenkant van de enkel, maar in de meeste gevallen zijn het de banden aan de buitenkant. Vaak is er direct zwelling en pijn.

Klik HIER voor de beste producten bij verrekking enkelband.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *