Ganglion onder de voet of in de handpalm

Wat is een Ganglion?

Een ganglion, ook wel cyste, is een goedaardige zwelling. Het is een harde uitstulping die ontstaat door overmatige productie van vocht, door irritatie. Deze overmatige hoeveelheid vocht kan leiden tot een verhoogde druk in het gewricht en een zwakke plek in het kapsel. Door deze zwakke plek in het kapsel kan deze uitrekken en zo ontstaat er een knobbel. Deze uitstulping kan (druk)pijn, beperking in bewegen en soms tintelingen. Achterliggende oorzaken kunnen zijn, overbelasting of slijtage in het gewricht. Een ganglion komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij kinderen komt het zelden voor.

Waar komt een ganglion voor?

In de hand of pols komt een ganglion het meest voor. Dit kan zijn aan de buigzijde of strekzijde van de pols. Bij de vingers komt het voor aan de strekzijde bij het eindgericht, aan de buigzijde aan het begin van de vinger.
Maar kan het voorkomen dat een ganglion in de voet zit. Meestal is dit aan de buitenzijde van de enkel of op de wreef.

Wat zijn de mogelijke oplossingen?

Naast het leegzuigen van de ganglion door een arts, zijn er ook verschillende producten in te zetten. Voor de hand of pols is de Polsbrace Wrist Lacer (05846) een erg goede brace. Maar zijn ook de Oefenband Thera-Band Handtrainer (02472) en Hand- en Vingertrainer (02746).
Voor de voet en enkel kan een brace een oplossing zijn. Zeker als de ganglion gekomen is door overbelasting of artrose. De beste brace voor een voetganglion is de Enkelbrace Maleo Train (05090), die ook makkelijk in een schoen gedragen kan worden. Ook kan de steunzool Globo Tec (04454) een oplossing zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *